fredag den 25. februar 2011

Radiator eller gulvvarme

Hvis du skal i gang med at bygge nyt hus, eller skal i gang med en større renovering af dit eksisterende hus, så er en af de ting, du skal tage stilling til hvilken type opvarmning du ønsker. De mest alm er ved at opsætte radiatorer eller lave gulvvarme. Her vil jeg skrive lidt og fordele og ulemper ved begge dele, så du forhåbentligt får nemmere ved at beslutte om du vil det ene eller det andet.


Førhen var langt det mest udbredte at bruge radiatorer i husene. Dette kunne så suppleres med at indlægge gulvvarme på toilettet. I dag er det lige modsat, der vælger langt de fleste at etablere gulvvarme, når de bygger nyt hus. Og det giver da også en helt anden form for varme i huset, når man altid har lune og varme gulve. Især da trægulve og klinker er meget populære, så er de meget mere behagelige at gå på, når der er lavet gulvvarme nedenunder.
Nu er radiatorer jo heller ikke specielt pæne at se på, og de optager plads i rummene, hvilket igen giver en fordel til gulvvarmen. Der er langt større frihed til at placere reoler, sofaer og andre møbler, når man ikke skal tage hensyn til en radiator. Der er også et mindre hensyn til rengøring, som skal tages med i betragtning. Har man opvarmning via traditionelle radiatorer, så kræver disse en smule rengøring og aftørring. Det slippe man for ved en gulvvarme installation, da alt er placeret under gulvet.
Så alt i alt, er der langt fler fordele ved at vælge gulvvarme. Men det kan bare ikke altid lade sig gøre, at lave det om, hvis der allerede bruges radiator. Det kan kræver temmelig store konstruktionsændringer og ændringer i isoleringen, hvis man vil lave om til gulvvarme. Og det kan fra et økonomisk hensyn sjældent betale sig.