fredag den 17. august 2012

Lamper til badeværelse


Nye lamper til badeværelse



Har du lige fået bygget om på dit badeværelse, eller trænger du bare til en forandring i belysningen? Så skal du have anskaffet dig nye lamper til badeværelse. Det er dog ikke helt ukompliceret at sætte lamper op i badeværelset, da der er flere parametre, som du skal have med i dine overvejelser. For det første skal det naturligvis være nogle ordentlige lamper. Et badeværelse kræver godt og stabilt lys, så man kan se, hvad man foretager dig, når spejlet benyttes. Hvis du sætter belysning op på siderne eller over spejlet, vil du få en bred belysning, uden at der kommer skygger i spejlet.
Der er også andre vigtige ting, som du skal være opmærksom på, når du vælger lamper til badeværelse. De skal nemlig være specielt konstrueret og godkendt til at blive installeret i vådrum, da de skal kunne klare en høje luftfugtighed, som der oftest er på badeværelset.



Sådan vælger du de rigtige lamper til badeværelset



For at vide hvor du må sætte lamper op i dit badeværelse, må du kende lidt til de forskellige områder, som badeværelset kan deles på i. Denne opdeling er lavet på baggrund af de krav, som gælder for lamper til badeværelset. Område 0 er således den vådeste del af badeværelset, det vil sige inde i selve badeområdet. Område 1 betegner den yderste del af bade området. Område 2 betegner den del, som ligger op til område 1, og område 3 er resten af badeværelset. For din egen sikkerheds skyld er det vedtaget, at du som privat kun selv må sætte lamper til badeværelset i område 3, og det er også kun i dette område, at du må installere belysning, som ikke er godkendt til badeværelset. I område 0, 1 og 2 skal der altså benyttes specielle vandtætte og fugttætte lamper til badeværelset.



Installation af lamper til badeværelset



Når du har fundet de rigtige lamper til badeværelset, kommer den næste udfordring: at sætte dem op. Som nævnt må du gerne selv installere belysning i område 3 i badeværelset, da det er den tørreste del, men i resten af områderne skal du hyre en elektriker til at gøre arbejdet for dig. Det er meget forskelligt, hvad det koster at hyre en elektriker, men typisk ligger timelønnen på omkring 400-500 kroner. Når du hyrer en elektriker, kan han også rådgive dig i at skifte pærerne i de opsatte lamper samt hjælpe dig med at sætte yderligere sikkerheds foranstaltninger.